عرضه محصولات نارنجی پوشان با موتور 16 سوپاپ

عرضه محصولات نارنجی پوشان با موتور 16 سوپاپ

 به نقل از روزنامه دنیای خودرو، با حضور جواد توسلی‌مهر در گروه سایپا و با توجه به سوابق و تاکید وی بر به‌روزرسانی قوای محرکه، انتظار می‌رود که تولید و عرضه محصولات مجهز به موتور جدید گروه سایپا (ME۱۶) مانند شاهین‌پلاس و کادیلا نیز شتاب بگیرد. همچنین خودرو آریا که اولین کراس‌اوور ملی سایپا محسوب می‌شود، با قوای محرکه بسیار خوبی به بازار بیاید.

خانواده جدید موتور و گیربکس سایپا

درحال‌حاضر سایپا درپی تجهیز دو خودرو شاهین‌پلاس و ۹۰ P (کادیلا یا ال۹۰ایرانی) به موتور ME۱۶، استفاده از موتور M15GSI برای پلت‌فرم ۲۰۰ X، توسعه موتور BIFUEL + M24 شرکت زامیاد، تعریف خانواده موتور و گیربکس سایپا و خانواده موتور و گیربکس زامیاد است. حرکتی که سایپا در زمینه قوای محرکه آغاز کرده است به افزایش ظرفیت و تثبیت تولید روزانه ۲ هزار و ۱۰۰ دستگاه در کوتاه‌مدت و ظرفیت‌سازی و بسترسازی به‌منظور تحقق تولید روزانه ۲ هزار و ۵۰۰ دستگاه تا پایان سال جاری خواهد انجامید.

 

در همین راستا، تغییراتی در خطوط ماشین‌کاری، خطوط مونتاژ و زنجیره تامین مگاموتور لازم بوده که در حال انجام است تا با افزایش تولید قطعات اصلی قوای محرکه جدید، دنده‌های گیربکس، تامین به‌موقع تمام قطعات و... این مهم تحقق یابد.

توسعه جعبه‌دنده در کنار پیشرانه جدید

موتور M15GSI ، موتور M24+ و موتور ME۱۶ ازجمله پیشرانه‌هایی هستند که برخی از آن‌ها مانند موتور M15GSI هم‌اکنون روی برخی محصولات گروه خودروسازی سایپا استفاده می‌شود و برخی دیگر همچون موتور ME۱۶ در ماه‌های آتی به ثمر خواهند نشست و به‌عنوان محصولات جدید که شرایط بهبودیافته کیفی دوچندانی را دارند، به‌تدریج جایگزین تولیدات گذشته و جاری شرکت خواهند شد. در زمینه موتور M۱۵ نیز خبرها حاکی از ارتقای موفقیت‌آمیز و قابل‌توجه سطح عملکرد و پارامترهای رفتاری این پیشرانه توسط متخصصین سایپاست.

در همین راستا، همزمان با کاهش مصرف سوخت، افزایش توان و گشتاور موتور M۱۵ ، بهبود رفتار موتور در حوزه های خنک‌کاری، روغن‌کاری و رفع مشکلات کیفی جاری موتور M15 در دستور کار قرار گرفت که نتایج به‌دست‌آمده از آزمون‌های متعدد صورت‌گرفته روی موتور جدید، نشان از ارتقای قابل ‌توجه سطح عملکرد و پارامترهای رفتاری این موتور دارد.

موتور M15GSI  که برای خودروهای اطلس و سهند و همچنین خودروهای ساینا GX و کوییک GX تولید می‌شود، مجهز به تکنولوژی VVT (زمان‌بندی متغیر سوپاپ‌ها) است. افزایش ۸ درصدی توان در عین کاهش ۵ درصدی مصرف سوخت و افزایش ۹ درصدی گشتاور این موتور در دورهای پایین‌تر نسبت به موتور پایه، موجب شتاب‌گیری مناسب‌تر آن نسبت به موتور ۱۵ M خواهد شد. اما یکی دیگر از اهداف سایپا در سال جاری، تولید گیربکس اتوماتیک برای محصولات این گروه خودروسازی است.

 

بر این اساس، به گفته مهندسان سایپا؛ گیربکس‌های اتوماتیک به تناسب طراحی مدرن خودروهای جدید گروه و انتظارات بازار در سبد تولید قوای محرکه گروه قرار خواهد گرفت.

تولید موتور ME۱۶ برای شاهین‌پلاس دستی و اتوماتیک

بنا بر بررسی‌ها و نظرسنجی‌های موجود از بازار خودرو داخلی، حدود ۴۰ درصد مشتریان متقاضی خودرو اتوماتیک هستند. در همین راستا، عرضه شاهین با گیربکس اتوماتیک در دستور کار سایپا قرار گرفت. بدین منظور شاهین با گیربکس CVT تولید و عرضه می‌شود. اما قرار است نسخه دیگری از شاهین با پسوند پلاس نیز در اواخر بهار یا اوایل تابستان امسال عرضه شود که این خودرو مجهز به موتور ME۱۶ است.

 

بدین‌ترتیب این موتور ۱۶ سوپاپه امسال برای خودروهای شاهین‌پلاس دستی و اتوماتیک CVT و خودرو P90 قابل‌استفاده خواهد بود. علاوه بر این پروژه، تیپ دیگری از خودرو شاهین با عنوان شاهین‌پلاس با موتور ME۱۶ و گیربکس شش‌سرعته اتوماتیک تعریف شده و فعالیت‌های کالیبراسیون آن انجام شده است.

عرضه آریا با موتوری متفاوت

علاوه‌بر پیشرانه‌های مورد اشاره، قرار است کراس‌اوور آریا با پیشرانه ۲لیتری GDI (تزریق مستقیم سوخت) میتسوبیشی عرضه شود. این پیشرانه نمونه ارتقایافته ۴g94 است که در چین توسط کمپانی DAE به تولید می‌رسد و 4j207 نام دارد.

پیشرانه چهارسیلندر آریا دارای فناوری زمان‌بندی متغیر سوپاپ‌ها بوده و در نسخه GDI دارای قدرتی معادل ۱۵۰ اسب و بیشینه گشتاور ۲۰۴ نیوتون‌متر است.

آریا قرار است از همان ابتدا با جعبه‌دنده اتومات AT شش‌سرعته وارد بازار شود که احتمالا تامین‌کننده این جعبه‌دنده نیز کمپانی DAE خواهد بود. با این پیش‌فرض، شتاب صفر تا ۱۰۰ احتمالی آریا با موتور 2 هزار سی سی GDI  کمتر از ۱۱ ثانیه و مصرف ترکیبی آن حدود ۷.۵ لیتر خواهد بود.

همچنین استاندارد آلایندگی آریا با این پیشرانه، یک پله ارتقا می‌یابد و به یورو۶ خواهد رسید. پس تا این‌جای کار مطمئن هستیم که با شتاب، سرعت و کشش بسیار خوبی روبه‌رو خواهیم بود که کراس‌اوورهای این رده قیمتی یا کمی بالاتر را به چالش دعوت می‌کند. در هر صورت، می‌توان کراس‌اوور سایپا آریا را اولین خودرو ملی با موتور GDI محسوب کرد؛ پیش از این خودروهایی مانند کیا سورنتو، رنو تلیسمان، ام‌جی جی‌اس، هیوندای سانتافه و... با این موتور به ایران وارد شده بودند و پیشرانه برخی خودروهای مونتاژی مانند پژو۲۰۰۸، کی‌ام‌سی کی۷ و جی۷، تیگو۸ پرو و... هم از همین نوع هستند.

 

اما آریا نخستین خودرو ملی مجهز به این پیشرانه خواهد بود. گفتنی است؛ در موتورهای GDI (پاشش سوخت مستقیم)، بازدهی پیشرانه و سوخت ۱۵ درصد بیشتر و میزان گازهای خروجی ۲۵ درصد کمتر است.